Na zajęciach praktycznych dnia 5.11.2021 roku, klasa II odbyła lekcję pokazową pt. „Rozgrzewające zupy krem”. Uczniowie zapoznali się z metodami wykonania zup krem na bazie warzyw sezonowych i doborem aromatycznych przypraw.

Jesienna aura to doskonały moment na przemycenie warzyw w naszej diecie!

Dodatek przypraw tj. Imbir, kurkuma, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa naturalnie wspierają naszą odporność, dlatego zachęcamy właśnie w tym okresie do wykorzystywania ich w kuchni 🙂

Nasi młodzi kucharze wykonali:

  • Zupę krem z papryki pieczonej
  • Zupę krem z soczewicy czerwonej z kurkumą
  • Zupę krem z białych warzyw z dodatkiem pesto z bazylii z imbirem
  • Jako dodatek podano grzanki pieczone z masłem czosnkowym.

Zachęcamy i życzymy smacznego! 🙂

Katarzyna Saramak