W dniu 22.10.2021 roku na zajęciach praktycznych w katedrze gastronomii odbyła się lekcja pokazowa dla klasy II Kucharz z ZST-G w Mińsku Mazowieckim. Zajęcia prowadzone były przez Janka – wykwalifikowanego kucharza jednej z warszawskich restauracji. Tematem zajęć bylo menu degustacyjne.

Uczniowie pod fachowym okiem przygotowali amouse bouche z tuńczyka, cukinii i prażonego chilli, przystawkę z kaczki z puree z czerwonej kapusty, z rukola, musztardowcem i czerwoną cebulą, rozgrzewającą zupę z pomidorów, wędzoną papryką, kozim serem, szynką parmeńską, grissini i oliwą szczypiorkową. Daniem głównym był stek wołowy z pak choi, musztardowcem i maldon. Na deser podany został krem z mascarpone z blue curacao, białą czekoladą, czerwonym pieprzem i musem z mango.

Wszystkie potrawy były bardzo smaczne i elegancko podane.

Uczniowie byli zachwyceni, co przełożyło się na ich bardzo dobrą pracę na zajęciach. Chętnie wykonywali polecenia, słuchali sugestii, nauczyli się wielu nowych i interesujących rzeczy.

W imieniu Dyrekcji CKZiU, nauczycieli i uczniów bardzo serdecznie dziękujemy Jankowi za przyjęcie zaproszenia, poświęcony czas i cenne uwagi, które uczniowie na pewno wykorzystają w dalszej nauce i przyszłej pracy zawodowej.

Katarzyna Saramak