17 maja 2024 roku na zajęciach praktycznych klasy II Bsb gr. I i gr. III ( ZST-G) została przeprowadzona lekcja pokazowa pt. „Zdrowe lunchboxy do szkoły”. Celem lekcji było zapoznanie uczniów z japońską filozofią gotowania bento oraz zachęcenie do przygotowywania zdrowych i kolorowych posiłków w pudełkach, które mogą zabrać ze sobą do szkoły.
Uczniowie pod kierunkiem p. Zuzanny Mazur i p. Katarzyny Saramak przygotowali koktajle: truskawkowy z bananem i szpinakowy z ananasem, pudding chia z owocami sezonowymi, mini serniczki z borówkami, placuszki jogurtowe z truskawkami, omleciki ze szpinaku z sałatką z soczewicy, makaron z cukinii z pesto i serem feta, kotleciki drobiowe z warzywami i sosem tzatziki, sałatkę makaronową z kurczakiem, oliwkami, papryką i ciecierzycą oraz ryż z cukinią i kukurydzą. Następnie odbyło się wspólne dekorowanie przygotowanych potraw.