Zajęcia praktyczne
Zajęcia praktyczne w Centrum są organizowane i realizowane dla uczniów szkół ponadpodstawowych z powiatu mińskiego:
- Zespół Szkół nr 1 im. Kazimierza Wielkiego w Mińsku Mazowieckim, w tym Szkoła Branżowa Specjalna,
- Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Powstańców Warszawy w Mińsku Mazowieckim,
- Zespół Szkół Turystyczno-Gastronomicznych w Mińsku Mazowieckim,
Organizacja kształcenia praktycznego
Zajęcia praktycznej nauki zawodu odbywają się w pracowniach wyposażonych w narzędzia, sprzęt, pomoce dydaktyczne i materiały niezbędne do ich prowadzenia. Na potrzeby realizacji zajęć praktycznych Centrum dysponuje następującą liczbą pracowni zawodowych:
- 2 pracownie stolarskie,
- 3 pracownie informatyczne,
- 1 spawalnia,
- 6 pracowni budowlanych,
- 1 pracownia fryzjerska,
- 1 pracownia zbrojarska,
- 1 pracownia obróbki skrawaniem,
- 1 pracownia montera sieci i instalacji sanitarnych,
- 3 pracownie instalatorskie,
- 1 pracownia krawiecka,
- 3 pracownie gastronomiczne,
- 8 pracowni do zajęć praktycznych kształcących uczniów w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych,
- 2 pracownie elektryczne,
Zawody i kwalifikacje
W Centrum prowadzone są zajęcia praktyczne dla uczniów kształcących się w następujących zawodach i kwalifikacjach:
- technik przemysłu mody,
- technik budownictwa,
- technik robót wykończeniowych w budownictwie,
- technik budowy dróg,
- technik chłodnictwa i klimatyzacji,
- technik elektryk,
- technik mechanik,
- technik pojazdów samochodowych,
- mechanik pojazdów samochodowych
- monter sieci i instalacji sanitarnych,
- monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie,
- stolarz,
- kucharz.
Kwalifikacje – wg podstawy programowej z 2019 r.:
- MOD.03. Projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych,
- BUD.01. Wykonywanie i kontrolowanie robót betoniarsko- zbrojarskich,
- BUD.12. Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich,
- BUD.11. Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych,
- BUD.13. Eksploatacja maszyn i urządzeń do robót ziemnych i drogowych,
- ELE. 03. Wykonywanie robót związanych montażem instalacji i urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła,
- ELE.02. Montaż, uruchomienie i konserwacja instalacji, maszyn i urządzeń elektrycznych,
- MEC.03. Montaż i obsługa maszyn i urządzeń,
- MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych,
- BUD.09. Wykonywanie robót związanych z budową, montażem i eksploatacją sieci, oraz instalacji sanitarnych,
- DRM.04. Wytwarzanie wyrobów z drewna i materiałów drewnopochodnych,
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
Kwalifikacje – wg podstawy programowej z 2017 r.:
- EE.05. Montaż uruchomienie i konserwacja instalacji, maszyn i urządzeń elektrycznych,
- EE.16. Montaż, eksploatacja i konserwacja urządzeń i instalacji klimatyzacyjnych,
- MG.18. Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych,
- BD.01. Eksploatacja maszyn i urządzeń do robót ziemnych i drogowych,
- BD.05. Wykonywanie robót związanych z budową, montażem i eksploatacją sieci oraz instalacji sanitarnych,
- BD.04. Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych,
- AU.15. Wytwarzanie wyrobów stolarskich,
- TG.07. Sporządzanie potraw i napojów.
Egzaminy próbne
Po zakończeniu cyklu kształcenia z danej kwalifikacji uczniowie przystępują do egzaminu próbnego. Część praktyczna egzaminu zawodowego polega na wykonaniu zadania egzaminacyjnego według procedur egzaminacyjnych na stanowisku przygotowanym z uwzględnieniem warunków właściwych dla danej kwalifikacji. Egzaminy próbne umożliwiają ocenę własnych możliwości oraz uczą, jak radzić sobie w praktyce z technikami egzaminacyjnymi. Uczniowie zapoznają się z procedurami, a ich znajomość zwiększa szanse na egzaminie zewnętrznym. Ocena egzaminu próbnego określa stopień przygotowania uczniów, pozwala też na ocenę, w jakim stopniu opanowali oni umiejętności ujęte w standardach egzaminacyjnych. Egzaminy przeprowadzane są z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym, tak aby okres, który pozostaje do egzaminu, wykorzystać na pracę nad elementami sprawiającymi największe trudności.
Przeprowadzanie egzaminów próbnych, które stało się normą w cyklu kształcenia, przyczynia się do uzyskiwania wyższych wyników podczas egzaminów zewnętrznych potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Szczegółowa analiza wyników egzaminów zewnętrznych daje nauczycielom wskazówki do pracy w każdym nowym roku szkolnym.
Osiąganie przez uczniów bardzo dobrych wyników na egzaminie i duża zdawalność dają wszystkim nauczycielom niezwykłą satysfakcję z wykonywanej pracy.
Aktualności:
-
Świąteczne przygotowania…
W minionym tygodniu uczniowie klasy 1bs wzięli udział w wyjątkowych zajęciach, podczas których przygotowywali Pierniczki oraz Piernik staropolski . W aurze świątecznego aromatu cynamonu i przypraw korzennych uczniowie własnoręcznie sporządzili ciasto, które czekało odpowiedni czas aż będzie można przejść do kolejnego etapu sporządzania ciasta piernikowego. Następnie wałkowali je oraz wycinali kształty zgodnie ze swoją wyobraźnią.…
-
Szkolenie firmy Henkel
W dniu 6 grudnia 2024 r w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mińsku Mazowieckim odbyło się szkolenie dla uczniów z Zespołu Szkół Nr. 1 kształcących się w zawodach: monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie oraz technik urządzeń systemów energetyki odnawialnej, przeprowadzone przez firmę Henkel. Program szkoleniowy obejmował szerokie spektrum tematów z zakresu silikonów,…
-
Dzień kuchni meksykańskiej
Dnia 29.11.2024 na zajęciach praktycznych odbyła się lekcja pokazowa „Dzień kuchni meksykańskiej”. Jest to prawdziwa uczta dla zmysłów. Charakteryzuje się ona połączeniem tradycji indiańskich, hiszpańskich i innych kultur, które stworzyły kolorową i pełną pasji kuchnie. Uczniowie z klasy II BSb ZST-G (grupy III i IV) przygotowali buritto z aromatycznym ryżem, fasolą i carnitas, quesadille z…
-
Szkolenie firmy Henkel
W dniu 25 października 2024 r w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mińsku Mazowieckim odbyło się szkolenie dla uczniów z Zespołu Szkół Nr 1 kształcących się w zawodach: technik budownictwa, technik urządzeń systemów energetyki odnawialnej i monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, przeprowadzone przez firmę Henkel. Program szkoleniowy obejmował szerokie spektrum tematów z…
-
Światowy Dzień Makaronu
W dniu 25.10 obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji uczniowie z klasy II Bsb grupy III I IV (ZST-G), pod kierunkiem Pani Zuzanny Mazur oraz Pani Katarzyny Saramak przygotowali potrawy, w których główną rolę grał własnoręcznie wykonany makaron. Sporządzono makaron szpinakowy z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym, łazanki z cukinią i pieczarkami, lasagne szpinakową…