Nawet tak pospolite warzywo, jak burak – ma swoje święto. Przypada ono na 24 listopada.
To jedno z najbardziej „polskich” warzyw, które bardzo często pojawia się na naszych stołach. Mimo iż jest niepozorny i mało doceniany, to właśnie burak jest jednym z najzdrowszych warzyw.
Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników mineralnych, jest niskokaloryczny oraz reguluje gospodarkę wodną organizmu. Poza tym wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, wzmacnia naszą odporność, przyspiesza gojenie ran czy łagodzi objawy nadkwasoty żołądka.
W dniu dzisiejszym uczniowie z klasy IIIBS kucharz ZST-G przygotowali potrawy z burakiem w roli głównej: barszcz czerwony z uszkami, koktajl z burakiem i bananem, carpaccio z pieczonego buraka z serem feta i rukolą oraz ciasto buraczane.
Wszystko zostało pięknie podane i smakowało wybornie. Zachęcamy do zdrowego odżywiania. Smacznego!